Enter your search terms:
Top
 

Visatos paslaptys CERN laboratorijoje

Kokia yra Visatos prigimtis, pradžia? Iš ko susideda materija? Visais laikais į šiuos klausimus bandė atsakyti filosofai, o šiandien jie keliami CERN laboratorijoje. Kita vertus, neskaitant visų technologijų, naudojamų CERN`e – superlaidžių dipolinių ir kvadrapolinių elektromagnetų, greitintuvų, elementariųjų dalelių detektorių, duomenų filtrų, galingų kompiuterių statistiniams skaičiavimams – fizikas teoretikas pasiima popieriaus lapą, pieštuką ir kuria teoriją. Juk didieji fizikai teoretikai buvo ir filosofai. Į šiuos klausimus ir CERN gyvenimą iš arčiau pažvelgė 9 Lietuvos fizikos mokytojai, dalyvavę The Baltic Teachers programme 2023, kurią remia CERN-LT konsorciumas ir LR Vyriausybė. Į šią stažuotę buvo pakviestas ir mūsų gimnazijos fizikos mokytojas Lukas Bagdonavičius.

Stažuotės metu mokytojai aplankė  ALICE, ATLAS, CMS, ELENA detektorius, didįjį hadronų greitintuvą ir kontrolės centrą. Taip pat paskaitų metu mokytojai gavo idėjų, kaip įtraukti moderniąją fiziką į kasdienį darbą su mokiniais.

Tik grįžę iš stažuotės mokytojai puolė dalintis žiniomis su mokiniais ir kitais mokytojais, kurti užduotis ir gaminti Vilsono kamerą, kad buitinėmis sąlygomis galėtų stebėti dalelių trekus. Kiekviena dalelė turi savo parametrus ir charakterį, kaip ir žmogus. Kviečiame išsitestuoti ir sužinoti, kokia gi elementarioji dalelė esate jūs!

Testo nuoroda: https://scoollab.web.cern.ch/sites/default/files/Particle_v2/index.html